Sernik łaciaty na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem, potem z olejkiem i śmietaną. Przesiać tam mąkę z proszkiem, trochę wymieszać łopatką, potem zmiksować. 2/3 ciasta zagnieść a resztę zostawić na kruszonkę. Tą większą część ciasta, poskubać na blaszkę wyłożoną z papierem do pieczenia 30x40.
2.Maczać palce w mace i uklepać ciasto w blaszce. Jak ktoś woli może rozwałkować.
3.masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie. Jeżeli budynie będą bez cukru, to odpowiednio dodać do mleka. Budyń ostudzić do letniego, często mieszając.Dodać rozkłócone jajka,wymieszać albo zmiksować. Rozprowadzić na surowym cieście.
4.masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem potem serem i śmietaną. Rozdzielić do dwóch misek. Do jednej przesiać jasny budyń a do drugiej ciemny.Każdą część zmiksować. Kłaść kupkami ser jasny, potem między ciemny.Nie potrzeba wyrównywać, podczas pieczenia samo się wyrówna.
5.kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na serze.
6.Piec w 175 *C. ok.70 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień, jak dobrze zastygnie.
Komentarze