SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik na kruchym spodzie i na czekoladowym budyniu.Sernik dwukolorowy z kruszonką, bardzo pyszny.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    -250 g. masła
    -2 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    -2 łyżki śmietany 18 %
    -500 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa budyniowa:
    -1 l. mleka
    -3 budynie czekoladowe z cukrem
    -2 jajka

    masa serowa:
    -4 jajka
    -1 szklanka cukru
    -1 kg. sera imperialu tz. śmietankowego
    -250 ml.gęstej śmietany 18%
    -1 budyń waniliowy
    -1 budyń czekoladowy

    do oprószenia:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik łaciaty na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU 1. ciasto-Zmiksować jajka z cukrem i masłem, potem z olejkiem i śmietaną. Przesiać tam mąkę z proszkiem, trochę wymieszać łopatką, potem zmiksować. 2/3 ciasta zagnieść a resztę zostawić na kruszonkę. Tą większą część ciasta, poskubać na blaszkę wyłożoną z papierem do pieczenia 30x40.
  • SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU 2. Maczać palce w mace i uklepać ciasto w blaszce. Jak ktoś woli może rozwałkować.
  • SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU 3. masa budyniowa-Na mleku ugotować budynie. Jeżeli budynie będą bez cukru, to odpowiednio dodać do mleka. Budyń ostudzić do letniego, często mieszając.Dodać rozkłócone jajka,wymieszać albo zmiksować. Rozprowadzić na surowym cieście.
  • SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU 4. masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem potem serem i śmietaną. Rozdzielić do dwóch misek. Do jednej przesiać jasny budyń a do drugiej ciemny.Każdą część zmiksować. Kłaść kupkami ser jasny, potem między ciemny.Nie potrzeba wyrównywać, podczas pieczenia samo się wyrówna.
  • SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU 5. kruszonka-Pozostawione ciasto rozsypać na serze.
  • SERNIK ŁACIATY NA BUDYNIU 6. Piec w 175 *C. ok.70 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem. Kroić na drugi dzień, jak dobrze zastygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować