Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej szwagierki ,ciasto troszkę już zapomniane ,a szkoda bo jest proste i szybkie w przygotowaniu,a przede wszystkim pyszne.
Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku,na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem,wlać olej i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 24/35 .
Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Bułki czerstwe na namoczyć w mleku,po czym dodać cukier,cukier waniliowy i kokos,całość zagotować.Całkowicie przestudzić.
Zimną masę utrzeć z miękką margaryną na puch.
3.Na patelni rozpuścić masło,dodać mleko, cukier oraz wiórki kokosowe.
Następnie cały czas mieszając,lekko podsmażyć do połączenia składników.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.
Przełożenie ciasta:biszkopt-dżem porzeczkowy-masa kokosowa-posypka-czekolada
Komentarze