Ciasto Łabędzi puch

5 (200 ocen)

  • 60 min

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej szwagierki ,ciasto troszkę już zapomniane ,a szkoda bo jest proste i szybkie w przygotowaniu,a przede wszystkim pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki krupczatki
    4 łyżki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa kokosowa
    3 szklanki mleka
    2 bułki czerstwe
    100 g wiórek kokosowych
    3/4 szklanki cukru
    1 1/2 kostki margaryny
    1 cukier waniliowy
    Posypka:
    2 łyżki masła
    100 g wiórek kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki(410 g)
    1/2 czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto łabędzi puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno i nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku,na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem,wlać olej i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 24/35 .
    Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Bułki czerstwe na namoczyć w mleku,po czym dodać cukier,cukier waniliowy i kokos,całość zagotować.Całkowicie przestudzić.
    Zimną masę utrzeć z miękką margaryną na puch.
  • 3. Na patelni rozpuścić masło,dodać mleko, cukier oraz wiórki kokosowe.
    Następnie cały czas mieszając,lekko podsmażyć do połączenia składników.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto.
    Przełożenie ciasta:biszkopt-dżem porzeczkowy-masa kokosowa-posypka-czekolada
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
łabędzi puch

To może cię zainteresować