KUYMAK (MIHLAMA)

4.49 (197 ocen)

  • Dla 3 osób

Ciężka, kaloryczna i przepyszna serowa potrawa :) Popularna szczególnie nad Morzem Czarnym. Smak kuymaku zależy od tego jakiego sera użyjemy. W Turcji używa się do tego przeważnie tel peynir lubkaşar.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 3 łyżki mąki kukurydzianej
    - 3 łyżki masła
    - 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody)
    - 15 dag tel peynir (lub inny żółty ser - słony i tłusty)
    - 3 łyżki startego kaşara (można zastąpić parmezanem lub grana padano)
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kuymak (mihlama) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na większej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy.
  • 2. Następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy z mąką żeby nie wytworzyły się grudki
  • 3. Dodajemy tel peynir i kaşar. Mieszamy aż ser się roztopi i uzyskamy gładką masę. Można dodać odrobinę soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować