Ciasto yufka

4.49 (185 ocen)

Ciasto wywodzące się z kuchni tureckiej.

Składniki:

  • Yufka:

    -270g mąki,

    -177ml wody,

    -1/3 łyki oleju,

    -1/3 łyżki octu,

    -0,5 łyżeczki soli.

    Dodatkowo:

    -olej.
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Ciasto

Ciasto yufka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Ciepłą wodę łączymy z octem i olejem, dodajemy do mąki i zagniatamy. Gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

    Gnieciemy około 50 razy. Dzielimy na trzy części i każdą gnieciemy po 30 razy. Oprószamy dokładnie mąką i odstawiamy przykryte folią na 30 minut.
    Po tym czasie, ponownie zagniatamy każde po 30 razy. Smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło.

    Następnie wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, tak żeby prześwitywało i było elastyczne.

    Ciasto pozostawiamy na 15 minut i po tym czasie formujemy, pieczemy w temp 210 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować