Ciasto yufka

  • wyświetlono: 11251 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto wywodzące się z kuchni tureckiej.

IMG_20170919_141805

Składniki

Yufka:

-270g mąki,

-177ml wody,

-1/3 łyki oleju,

-1/3 łyżki octu,

-0,5 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

-olej.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto yufka

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy. Ciepłą wodę łączymy z octem i olejem, dodajemy do mąki i zagniatamy. Gdyby ciasto wyszło za rzadkie, dodajemy więcej mąki.

    Gnieciemy około 50 razy. Dzielimy na trzy części i każdą gnieciemy po 30 razy. Oprószamy dokładnie mąką i odstawiamy przykryte folią na 30 minut.
    Po tym czasie, ponownie zagniatamy każde po 30 razy. Smarujemy olejem, przykrywamy i odstawiamy, aby odpoczęło.

    Następnie wałkujemy na stolnicy wysmarowanej olejem, tak żeby prześwitywało i było elastyczne.

    Ciasto pozostawiamy na 15 minut i po tym czasie formujemy, pieczemy w temp 210 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatakuchnia tureckawytrawnesłoneciasto filoburekciasto yufkaciasto borekborek

Komentarze

Podobne przepisy

image-04cx5w4

Dodane przez: monika016

Szybkie pizzerinki (z ciasta bez wyrastania)

Pizzerinki to nic innego jak pizza...

Parówki w cieście drożdżowym

Dodane przez: Agnieszka Rec

Parówki w cieście drożdżowym

Wspaniałe domowe hot -dogi z serem...

Przekąska z ciasta francuskiego

Dodane przez: PolskaGotuje

Przekąska z ciasta francuskiego

Jednym z pomysłów na tę przystawkę...

kieszonki

Dodane przez: Ewelina Marcin

Kieszonki z ciasta francuskiego

Pyszne kieszonki z ciasta francuskiego...

Idealne ciasto naleśnikowe

Dodane przez: bogusia82

Idealne ciasto naleśnikowe

To mój sprawdzony przepis na ciasto...

Kalafior w cieście nalesnikowym

Dodane przez: beti27

Kalafior w cieście naleśnikowym

Pyszny kalafior w chrupiącym cieście...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE