Suszone nadziewane bakłażany - kuru patlican dolmasi

4.5 (195 ocen)

  • Dla 3 osób

Dolma nadziewana ryżem i mięsem mielonym. Suszone bakłażany nadają temu daniu znacznie ciekawszy smak niż świeże.

  • Dla 3 osób

Składniki:

  • - 10 suszonych bakłażanów
    - 1 1/3 szkl. ryżu
    - 200 gr mielonej wołowiny lub baraniny
    - pęczek natki pietruszki
    - 1/2 łyżeczki soli
    - szczypta pieprzu
    - płatki ostrej papryki
    - suszona mięta
    - 2 średnie cebule
    - mielony kminek
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka pasty paprykowej (ostrej lub łagodnej)
    - 2 pomidory
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Suszone nadziewane bakłażany - kuru patlican dolmasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Suszone bakłażany 1. Bakłażany wypłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka z zimną wodą, przykryć i zagotować. Gotować kolejne 15-20 minut aż bakłażany zmiękną. Wyjąć i osączyć. W międzyczasie przygotować nadzienie.
  • 2. Wybrać typ ryżu, który nie wymaga długiego gotowania. Wypłukać ok 4-5 razy aż woda z płukania ryżu będzie przejrzysta. Ryż osączyć, dodać surowe mięso, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, płatki ostrej papryki. Suszoną miętę dodać według smaku, około jednej garści.
  • 3. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekane cebule i przesmażyć. Dodać pastę paprykową i smażyć kolejne dwie minuty. Dodać kminek (ok 1/2 łyż), posiekane pomidory i lekko podgotować. Tak przygotowane pomidory i cebulę dodać do ryżu. Wszystko dokładnie połączyć.
  • 4. Bakłażany nadziewać do około 2/3 wysokości (3-4 łyżki) i układać stojąco w garnku o grubym dnie. Zalać szklanką wrzącej wody (uważać aby woda nie wlała się do środka bakłażanów). Szczelnie przykryć. Gotować ok 30-45 minut lub do odparowania wody.
  • 5. Podawać jako danie główne lub przystawkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Baranina Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować