Wyśmienita , pełna witamin sałatka z kaszy kuskus , warzyw oraz jajek podana na zimno. Olej rzepakowym z dodatkiem czosnku i bazylii nadał sałatce wyjątkowego smaku i aromatu. Polecam , jest pyszna.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
150g. kaszy kuskus
1/2 czerwonej papryki
2 pomidory
4 ogórki gruntowe
10 rzodkiewek
10 zielonych szparagów
4 jajka ugotowane na twardo
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem i bazylią
przyprawa do sałatek w młynku
świeżo mielony pieprz
sól
Kuskus z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasę kuskus przygotować wg. opisu na opakowaniu.
2.Warzywa umyć , osuszyć.
Paprykę , pomidory , obrane ogórki oraz rzodkiewki pokroić w kostkę.
3.Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce , gotować 7-8 minut z dodatkiem soli do miękkości , odcedzić , pokroić na małe kawałki zostawiając najdłuższą główkę.
4.Jajka obrać , umyć , pokroić w czwórki.
5.Do kaszy dodać warzywa ( bez główek szparagów) olej rzepakowy oraz przyprawy , dokładnie wymieszać.
Na wierzchu sałatki ułożyć jajka oraz resztę szparagów , oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze