0 (0 ocen)
Porady
Kuskus znany nam jest z kuchni krajów Maghrebu , tradycyjnie podawany był do baraniny . Obecnie w moim domu dodaję go do sałatek . Takie sałatki z kaszy kuskus robi się niezwykle szybko . Mogą być podane na słodko ale także na słono , smakują na ciepło i na zimno . A sam kuskus , to drobna kasza z ziarna pszenicy durum . Po oczyszczeniu i rozdrobnieniu ziarno jest gotowane na parze , więc wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut . Jest to kasza lekkostrawna i sycąca , bogata w węglowodany i białko , ale nie ma błonnika , zawiera też mniej minerałów i witamin niż inne kasze . Dziś dodałam kuskus do sałatki na słodko , uperfumowane mleko wanilią i kardamonem , osłodzone miodem doskonale sprawdziło się jako pożywny dodatek do kaszy . Kwaskowe pestki granatu i słodko - kwaśna suszona żurawina namoczona w soku pomarańczowym dodała charakteru całości.
Komentarze