Kurki w sosie z sera mascarpone

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów. Proponuję przygotować z nich wyśmienity sos do makaronu czy ryżu - bardzo prosty w wykonaniu i pyszny :)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300-350 g kurek
    250 g sera mascarpone
    1 łyżka masła klarowanego
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Kurki w sosie z sera mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki czyścimy dokładnie. Aby pozbyć się ziarenek piasku zasypujemy 1 łyżeczką soli i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy i po kilkunastu sekundach wyjmujemy kurki łyżką cedzakową, osączamy z wody. Jeśli kurki są mocno zanieczyszczone możemy czynność powtórzyć jeszcze raz lub nawet 2 razy. Kurki kroimy na mniejsze kawałki, małe grzybki pozostawiamy w całości.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy kurki, chwilę smażymy, następnie podlewamy 2-3 łyżkami wody i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10-12 minut. Dodajemy ser mascarpone i podgrzewamy mieszając aż ser się rozpłynie i zagotuje. Przyprawiamy solą i pieprzem i jeszcze podgrzewamy całość przez kilka minut. Gdyby sos był za gęsty można dodać kilka łyżek przegotowanej wody. Podajemy z oddzielnie ugotowanym makaronem, ryżem, kaszą lub kopytkami. Potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki lub selera.

Porady

Ten sos jest gęsty. Jeśli wolicie rzadsze sosy, zmniejszcie ilość sera i zastąpcie go wodą lub mlekiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować