Kurczak w sosie koperkowym

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie masz pomysłu na sobotni obiad, mam coś dla Ciebie. Delikatne mięso kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem ziół a to wszystko podane z makaronem

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 podwójny filet kurczaka
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • Olej do smażenia
    • 1 pęczek koperku
    • 250 g mleka
    • 30 g masła
    • 20 g mąki pszennej
    • 140 g śmietany
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • Sól
    • Pieprz
    • ½ łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Kurczak w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. 1. Mięso kroję w paseczki, przekładam do miski, wsypuję zioła prowansalskie, sól, pieprz, dokładnie mieszam.
    2. Cebulę obieram, drobno kroję, czosnek obieram, przeciskam przez praskę, warzywa smażę na rozgrzanym oleju.
    3. Do warzyw dodaję mięso, smażę około 10 minut.
  • sos 2. 4. Do rondelka wlewam mleko, dodaję masło, wsypuję cukier, dwie szczypty soli, pieprzu, gotuję. Następnie dodaję drobno posiekany koperek i zagęszczam sos mąką rozrobioną ze śmietaną, chwilkę gotuję do momentu zagotowania.
    5. Sos łączę z mięsem.
  • danie 3. 6. Danie gotowe. Podaję z makaronem Penne oraz surówką.
    7. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować