Kurczak w sosach "coulis"

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Dzisiaj francuskie gotowanie. Podobno co Francuz wymyśli, to Polak polubi.Wykwintne francuskie potrawy wcale nie muszą być trudne do zrobienia w domu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka, 3 fileciki: 20 dekagramów
    - szparagi świeże,mrożone,ze słoika: 9 sztuk
    - sałata masłowa: 1 sztuka
    - pomidory: 2 sztuki
    - szalotka mała: 1 sztuka
    - masło: 30 gramów
    - śmietanka kremówka 36%: 150 mililitrów
    - żółtko jajka: 1 sztuka
    - sól,pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosach "coulis" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sosy "coulis" przygotowuje się z przetartych i zredukowanych warzyw lub owoców. Dodaje się niewielką ilość bulionu lub śmietany, a w przypadku owoców cukru. Coulis może być sosem głównym ,jak i składnikiem innych sosów.
    Fileciki doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć 3 szparagi, najlepiej część z główką i zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczką.
    Gotować na parze 15-20min.

    Coulis z sałaty.
    Umyte liście sałaty pokroić i wrzucić do rondelka z masłem. Przesmażyć, wlać 75ml śmietanki z żółtkiem, zagotować ,doprawić, zmiksować i przecedzić.

    Coulis pomidorowy.
    Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
    Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pomidory, wlać resztę(75ml) śmietany z żółtkiem, zagotować, doprawić, zmiksować i przecedzić.

    Ugotowane roladki podajemy z dwoma sosami z dodatkiem chipsów ziemniaczanych lub ryżu.

    Chipsy -ziemniaka kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu, osuszamy na papierze.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować