Kurczak w sosach "coulis".

0 (0 ocen)

Dzisiaj francuskie gotowanie. Podobno co Francuz wymyśli, to Polak polubi.

Składniki:

  • 200g piersi kurczaka-3 fileciki
    9szt szparagów świeżych lub mrożonych
    główka sałaty masłowej
    2pomidory
    1 mała szalotka
    30g masła
    150ml śmietanki kremowej+1żółtko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosach "coulis". - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileciki doprawić solą i pieprzem, na każdy położyć 3 szparagi, najlepiej część z główką i zwinąć roladkę. Spiąć wykałaczką.
    Gotować na parze 15-20min.
  • 2. Coulis z sałaty.
    Umyte liście sałaty pokroić i wrzucić do rondelka z masłem. Przesmażyć, wlać 75ml śmietanki z żółtkiem, zagotować ,doprawić, zmiksować i przecedzić.

    Coulis pomidorowy.
    Pomidory obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić.
    Szalotkę pokroić, zeszklić na maśle, dodać pomidory, wlać resztę(75ml) śmietany z żółtkiem, zagotować, doprawić, zmiksować i przecedzić.

    Ugotowane roladki podajemy z dwoma sosami z dodatkiem chipsów ziemniaczanych lub ryżu.

    Chipsy -ziemniaka kroimy w cieniutkie plasterki i smażymy na głębokim tłuszczu, osuszamy na papierze.

Porady

Wykwintne francuskie potrawy wcale nie muszą być trudne do zrobienia w domu. Roladki z kurczaka w sosie z zielonej sałaty i drugim ze świeżych pomidorów stanowią eleganckie, wyrafinowane danie do wykonania przez każdego. Sosy "coulis" przygotowuje się z przetartych i zredukowanych warzyw lub owoców. Dodaje się niewielką ilość bulionu lub śmietany, a w przypadku owoców cukru. Coulis może być sosem głównym ,jak i składnikiem innych sosów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować