mięsko z kurczaka --jakie chcemy: pałki, udka,skrzydełka ja przeważnie robię z udek lub kupuję ćwiartki i i dzielę na pałkę i podudzie
3 ćwiartki
5 cebul średnich
przyprawa do kurczaka
jarzynka/vegeta
zioła prowansalskie
Kurczak w cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko przełożyć do miseczki-oprószyć przyprawami.Cebulę obrać pokroić w piórka.Połowę cebuli ułożyć w naczyniu żaroodpornym.Cebulkę posypać ziołami i vegetą, ułożyć na niej przyprawione mięso, na mięsie układamy pozostałą cebulę i znowu przyprawiamy. Skrapiamy całość odrobiną oleju.Naczynie przykrywamy,wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180* około 1 godziny.po tym czasie naczynie odkrywamy aby się cebulka i mięsko zrumieniły.
Komentarze