Kurczak w pomarańczach z kuskusem i migdałami

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karolina i Wojtek chętnie gotują nie tylko dla siebie, ale i dla gości.

Składniki:

  • ● 25 dag kuskusu
    ● 4 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 200 ml gorącego bulionu
    ● 2 łyżeczki octu
    ● 2 pomarańcze
    ● 5 dag płatków migdałów
    ● 1/2 łyżki cynamonu
    ● sól, pieprz
    ● oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w pomarańczach z kuskusem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus zalewamy 400 ml wrzącej wody, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawiamy.
  • 2. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprószamy cynamonem i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
    oliwy. Smażymy mięso. Przekładamy na talerz.
  • krojenie pomarańczy 3. Jedną pomarańczę dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy
    skórkę. Przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
  • smażymy 4. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlewamy bulion, ocet i sok z pomarańczy. Dodajemy 2 łyżki startej skórki. Gotujemy na małym ogniu ok. 6 minut, aż połowa płynu odparuje.
  • 5. Do sosu dodajemy mięso i wyfiletowaną i pokrojoną w cząstki drugą pomarańczę. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
  • 6. Na osobnej patelni prażymy płatki migdałów. Kuskus mieszamy i wraz z mięsem i owocami wykładamy na talerze. Posypujemy płatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować