Kurczak w pomarańczach z kuskusem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kuskus zalewamy 400 ml wrzącej wody, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Odstawiamy.
2.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Równomiernie oprószamy cynamonem i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy. Smażymy mięso. Przekładamy na talerz.
3.Jedną pomarańczę dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy
skórkę. Przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
4.Na tłuszcz po smażeniu mięsa wlewamy bulion, ocet i sok z pomarańczy. Dodajemy 2 łyżki startej skórki. Gotujemy na małym ogniu ok. 6 minut, aż połowa płynu odparuje.
5.Do sosu dodajemy mięso i wyfiletowaną i pokrojoną w cząstki drugą pomarańczę. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
6.Na osobnej patelni prażymy płatki migdałów. Kuskus mieszamy i wraz z mięsem i owocami wykładamy na talerze. Posypujemy płatkami.
Komentarze