Bardzo sycący obiadek i bardzo pyszny. Kawałki kurczaka połączone z warzywami i zanurzone w śmietanie.
Składniki:
1mały podwójny filet z kurczaka
160 g śmietany 22%
200 g małych pieczarek
1 cebula
garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
łyżka suszonych ziół np do drobiu
olej do smażenia
Kurczak w kremowym sosie z fasolą szparagową i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę, oprószyć przyprawami i ziołami, podsmażyć na odrobinie oleju lub oliwy. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki umyć, pokroić w ćwiartki. Fasolkę szparagową ugotować z odrobiną soli i odcedzić.
2.Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki i smażyć do odparowania soku, dodać ugotowaną fasolkę (pokrojoną na 2-3 części). Całość porządnie doprawić przyprawami, dodać mięso i chwilkę smażyć wszystko razem. Na koniec dodać śmietanę. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Podawać z makaronem.
Komentarze