Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową

4.49 (195 ocen)

  • 30 min

Pyszne, delikatne w smaku danie na szybki obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2-3 porcje:

    podwójna pierś z kurczaka,
    ok. szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (nie powinna być jednak bardzo miękka),
    250 g pieczarek,
    szklanka śmietanki 30% (może być też 18%),
    kilka łyżek startego parmezanu,
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    opcjonalnie pół łyżki masła,
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w kawałeczki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażyć na oliwie, odłożyć na bok. Pieczarki pokroić w plastry lub ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Grzyby przesmażyć z cebulą na maśle, pod koniec dodać czosnek. Gdy składniki będą miękkie, dodać usmażone mięso oraz fasolkę, zalać wszystko śmietanką. Pogotować parę minut, dodać starty ser, poczekać, aż sos zgęstnieje (gdyby nie chciał zgęstnieć, można dodać trochę mąki rozmieszanej ze śmietanką lub wodą, ale nie powinno być takiej potrzeby). Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować