Aromatyczny i kremowy sos oraz soczysty kurczak – to pomysł na wykwintny obiad. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem. Nie potrzeba do niego żadnej surówki.
Kurczak w kremowym sosie winnym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, a większe w półplasterki.
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Obsmażamy je na wolnym ogniu na rumiano z każdej strony i przekładamy do większego garnka.
2. Posiekaną drobno cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki i smażmy wszystko razem aż cała woda z grzybów odparuję. Wówczas dodajemy wino i zwiększamy ogień.
3.Trzymamy razem na ogniu 1-2 minuty, aby alkohol odparował. Dodajemy mascarpone, zioła oraz musztardę, mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do mięsa. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Danie podajemy z ryżem.
Komentarze