Kurczak w boczku i słodkiej śmietance

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pierś kurczaka w trochę innej odsłonie.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka (pojedyncze): 3 sztuki
    - plastry boczku wędzonego: 15 plastrów
    - śmietanka kremówka 30%: 200 mililitrów
    - przyprawa do kurczaka wg uznania: 1 szczypta
    - tymianek świeży - gałązki: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w boczku i słodkiej śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak w boczku i śmietance 1. Piersi z kurczaka myjemy pod zimną bieżącą wodą i osuszamy. Jeśli przy piersiach są polędwiczki, możemy je zostawić, ale możemy też odciąć i wszystkie polędwiczki, czyli w tym przypadku 3 szt, możemy ułożyć obok siebie i zawinąć razem w plastry boczku.
    Osuszone piersi oprószamy mieszanką przypraw do kurczaka (lub solą i pieprzem). Każdą pierś zawijamy jak mumię w 4-5 plastry boczku. Spinamy wykałaczkami. Tak zawinięte piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, powinny mieć wokół siebie trochę miejsca, żeby można je było swobodnie obracać.
  • kurczak w boczku 2. Całość zalewamy śmietanką i na wierzch dajemy kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. w sumie na ok. 40 minut. W trakcie pieczenia obracamy piersi kilkukrotnie, tak aby boczek był zarumieniony z każdej strony. W razie potrzeby zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Śmietanka powinna zredukować swoją objętość mniej więcej o połowę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować