Sarnina z kurkami w śmietance

4.5 (179 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso sarny połączone z młodą cebulką, aromatycznymi kurkami i słodką śmietankę smakuje wybornie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa z szynki sarniej
    3-4 młode cebulki
    800 g kurek
    200 g słodkiej śmietanki 42%
    mąka do oprószenia mięsa
    sól
    pieprz
    gałązka lubczyku
    świeży majeranek
    2 świeże liście laurowe
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sarnina z kurkami w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na plasterki, solimy, pieprzymy i oprószamy mąką. Mięso obsmażamy z obu stron maśle. Do mięsa dokładamy pokrojoną cebulę, liście laurowe i kurki, podlewamy 100 ml wody i dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut. Mięso odkrywamy, wlewamy śmietanę i dusimy bez przykrycia, aż śmietana się zredukuje i zgęstnieje. Mięso doprawiamy do smaku oraz posypujemy świeżymi ziołami. Podajemy np. z kaszą perłową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować