Kurczak w sosie teriyaki z brokułami, makaronem sojowym i pomidorkami cherry.
Dla 1 osoby
Składniki:
Składniki:
- pierś kurczaka: 150 g
- makaron sojowy typu Vermicelli: gar ść
- pomidorek koktajowy typu cherry: 3 szt.
- brokuły: 2 gałazki wielkości 5cm x 4 cm
- oliwa z oliwek: 1 łyżka
- mąka kukurydziana: 2 łyżki
Kurczak teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki 1 cm x 2,5 cm i obtaczamy w mące kukurydzianej.
2.Brokuły myjemy, oddzielamy od siebie. Wrzucamy na gotująca się wodę. Gotujemy 3 - max 5 min. Odcedzamy i przykrywamy.
3.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Odcedzamy. Zalewamy zimną wodą, mieszamy i znów odcedzamy.
4.Wok stawiamy na średni ogień, wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i czekamy ok 30 sek., aż oliwa się rozgrzeje.
5.Zdejmujemy wok z ognia, szybko układamy kawałki kurczaka, wracamy na ogień i podsmażamy kawałki kurczaka przez ok. 3 minut po jednej stronie. Cały czas pilnujemy by mięso się nie posklejało ze sobą ani do dna woka.
6.Przewracamy kawałki mięsa na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.
7.Łopatką mieszamy całość i smażymy, aż kawałki się przyrumienią.
8.Łączymy wszystkie składniki sosu i oblewamy nim kawałki kurczaka.
9.Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy ok. 5 min, aż sos zgęstnieje.
10.Pozostałością sosu, który spłynął z kawałków kurczaka, polewamy ponownie mięsko.
11.Ugotowany makaron kładziemy na talerz, obok niego brokuły, kawałki kurczaka i pomidorki.
Komentarze