Kurczak tandoori

0 (0 ocen)

  • 60 min

To bardzo charakterystyczne danie kuchni indyjskiej. Mięso powinno mieć intensywnie czerwone zabarwienie, ja jednak zrezygnowałam z dodawania sztucznego barwnika, co w żadnym stopniu nie wpłynęło na smak tej wspaniałej i bardzo prostej potrawy.

  • 60 min

Składniki:

  • podudzia z kurczaka – 8 szt.

    MARYNATA:
    jogurt grecki – 1/2 szk.
    świeży imbir starty – 1 łyżeczka
    czosnek – 3 ząbki
    kmin rzymski – 1 łyżeczka
    chili – 1/2 łyżeczki
    mielona kolendra – 1 łyżeczka
    sól – 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać.
    Podudzia kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi i włożyć do miski z marynatą. Dokładnie wymieszać mięso z marynatą i odstawić do lodówki na całą noc, albo przynajmniej na 3 godziny.
  • 2. Mięso przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Mięso również spryskać olejem i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 45 minut. W trakcie pieczenia mięso przewrócić na drugą stronę i ponownie spryskać olejem.
  • 3. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Drób Udka z kurczaka Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Dieta hinduska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować