Kurczak pieczony w całości

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Soczysty i z chrupiącą skórką kurczak pieczony w piekarniku. Mięso samo odchodzi od kości a skórka jest bardzo chrupiąca. Można by powiedzieć kurczak idealny jak z budki z rożnem. Bez potrzeby marynowania dzień wcześniej i podlewania sokami podczas pieczenia. Wspaniały obiad dla całej rodziny.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 kurczak 1,6 kg
    3-4 łyżki oleju
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    3 łyżki majeranku
    1 plaska łyżka soli
    dodatkowo
    sznurek do żywności
    3 szklanki wrzątku
    kilka plasterków zimnego masła
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Kurczak pieczony w całości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i osuszamy, odcinamy szyję.
  • 2. Przyprawę do kurczaka mieszamy z olejem i smarujemy bardzo dokładnie całego kurczaka również w środku.
    W środek kurczaka dodatkowo wcieramy majeranek i sól.
    Nóżki skrzyżować i związać sznurkiem do żywności.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
    Na blaszkę przykrytą kratką z piekarnika (lub inną dowolną chodzi o to aby kurczak nie leżał bezpośrednio na blaszce) kładziemy kurczaka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
    Na blaszkę wlewamy około 3 szklanki wrzątku.
    Zamknąć piekarnik i pieczemy 30 minut na pierwszym poziomie piekarnika.
    Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy kolejne 60 minut.
  • 4. W między czasie uzupełniamy odparowaną wodę tak aby dno blaszki było cały czas pokryte płynem.
    Można dla pewności wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.
  • 5. Aby skórka była złota i chrupiąca na 5 - 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni i obłożyć kurczaka cienkimi plasterkami masła.
  • 6. Po wyjęciu kurczaka z piekarnika odczekać jakieś 10 minut przed krojeniem aby mięso odpoczęło, a soki się nieco uspokoiły wtedy nie wypłyną podczas krojenia.

Porady

Powstały podczas pieczenia sos jest rewelacyjny można go przelać do garnka i zaciągnąć mąką. Cudowny dodatek do ziemniaków czy klusek. Skrzydełka można owinąć folią aluminiową aby się nie przypaliły podczas pieczenia. Folię zdejmujemy zanim obłożymy kurczaka masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować