Kurczak pieczony w całości z warzywami

3 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo chrupiąca skórka, a zarazem bardzo soczyste mięso. Ten efekt osiągnęłam nacierając obficie kurczaka masłem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kurczak o wadze 1,8-2 kg
    3 łyżki soli morskiej

    200 g miękkiego masła
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    szczypta szafranu

    3 plasterki imbiru

    warzywa:
    4 młode ziemniaki
    cebula czerwona
    kolba kukurydzy
    chili
    papryka czerwona
    łodyga selera naciowego
    200 g pomidorków koktajlowych
    marchewka
    młoda cukinia
    główka czosnku
    sól morska

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony w całości z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przekładamy do miski, posypujemy solą i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na godzinę.

    Warzywa myjemy i kroimy na kawałki. Warzywa posypujemy solą, mieszamy z solą. Warzywa przekładamy do naczynia żarodpornego.

    Kurczaka układamy na warzywach, do środka kurczaka wkładamy imbir.
    Skórę kurczaka na piersiach i grzbiecie delikatnie oddzielamy od mięsa.
    Masło mieszamy z solą ziołową, pieprzem kolorowym i szafranem. Połowę masła wcieramy w mięso pod skórą kurczaka. Pozostałą część dokładanie nacieramy zewnątrz kurczaka.

    Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Co jakiś czas polewamy sosem spod mięsa.
    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować