1 pierś z kurczaka- 150 g
1 mała papryka czerwona- 120 g
20 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
Sól, pieprz do smaku
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki bazylii suszonej
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Kurczak faszerowany pieczoną papryką w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić i rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą, kurkumą, pieprzem i odłożyć do lodówki.
Umytą i osuszoną paprykę obiec w piekarniku lub na palniku kuchenki. Gdy będzie już czarna, owinąć w woreczek foliowy lub folię aluminiową i zostawić na kilka minut. Następnie wyjąć z foli i obrać ze skórki.
2.Pokroić w bardzo małą kosteczkę. Przełożyć do miseczki.
3.Dodać pokrojony lub starty ser żółty. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. Dokładnie wymieszać.
4.Przygotowany farsz nałożyć obficie na płat mięsa. Zrolować
5.przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i przełożyć do piekarnika. Piec w 200 st około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i z folii, smacznego!
Komentarze