Zapiekany kurczak z warzywami – w papilotach

4.17 (6 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Pyszny kurczak zapiekany w papilotach

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    800 g ziemniaków
    200 g sera żółtego tartego
    cebula
    5 ząbki czosnku
    papryka
    sól
    pieprz
    ostra papryka
    oliwa z oliwek
    2 łyżki pasty pomidorowej
    zielona pietruszka do posypania
    papier do pieczenia, do przygotowania papilotów
Wystaw ocenę:

4.17 (6 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Zapiekany kurczak z warzywami – w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki, nie muszą być równe, ale podobnej wielkości aby równo się gotowały. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania wody 10 minut. Po ugotowaniu ziemniaki osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.

    Filety z kurczak opłukać i pokroić w kostkę, doprawić czosnkiem (jeżeli nie lubimy tak dużo czosnku można nie dodawać do mięsa). Dodajemy również sól, pieprz, ostra papryka oraz pastę pomidorową oraz niewielką ilość oliwy z oliwek. Paprykę pokroić w niewielką kostkę, a cebulę w półksiężyce.

    Do przygotowanych papilotów, na spód dajemy podgotowane ziemniaki, na ziemniaki dajemy cebulę oraz paprykę. Na samą górę dajemy przyprawionego kurczaka. Wszystko posypujemy tartym żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować