Kurczak faszerowany jabłkami

4.99 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 3 godz.

Mam 22 lata i mieszkam jeszcze z rodzicami. Uwielbiam gotować.Posiłki przygotowuję dla 6 osób.Moją specjalnością jest kurczak z jabłkami – wszystkim smakuje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ● duży kurczak
    ● 1/2 łyżeczki pieprzu
    ● łyżka soli
    ● łyżka suszonego majeranku
    Nadzienie:
    ● 4-5 kwaśnych jabłek
    ● łyżka majeranku
    ● szczypta cukru
    Oraz:
    ● 4-6 jabłek
    ● 1-2 łyżki soku z cytryny
    ● łyżka cukru
    ● łyżka majeranku
    ● olej
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • umyty kurczak 1. Kurczaka myjemy, osuszamy
    i nacieramy mieszanką soli, pieprzu
    i majeranku. Jabłka obieramy obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne
    i kroimy w ćwiartki. Oprószamy
    majerankiem i cukrem, wkładamy
    do kurczaka. Spinamy wykałaczkami
    lub zaszywamy bawełnianą
    nitką. Związujemy nogi.
  • posmarowany kurczak 2. Kurczaka wkładamy do wysmarowanego
    olejem naczynia
    żaroodpornego. Pieczemy ok. 2
    godzin (aż mięso będzie miękkie)
    w temperaturze 180 °C.
    Gdy mięso się przyrumieni, naczynie
    przykrywamy.
  • jabłka na patelni 3. Jabłka myjemy, obieramy
    i kroimy w ósemki. Na patelni
    rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu
    z pieczenia kurczaka i wkładamy
    jabł ka, skrapiamy sokiem
    z cytryny, posypujemy cu krem
    i roztartym ma jerankiem. Dusimy
    pod przy kryciem, aż jabłka
    zmiękną, ale się nie rozgotują.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować