Mam 22 lata i mieszkam jeszcze z rodzicami. Uwielbiam gotować.Posiłki przygotowuję dla 6 osób.Moją specjalnością jest kurczak z jabłkami – wszystkim smakuje.
Kurczak faszerowany jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy
i nacieramy mieszanką soli, pieprzu
i majeranku. Jabłka obieramy obieramy,
usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w ćwiartki. Oprószamy
majerankiem i cukrem, wkładamy
do kurczaka. Spinamy wykałaczkami
lub zaszywamy bawełnianą
nitką. Związujemy nogi.
2.Kurczaka wkładamy do wysmarowanego
olejem naczynia
żaroodpornego. Pieczemy ok. 2
godzin (aż mięso będzie miękkie)
w temperaturze 180 °C.
Gdy mięso się przyrumieni, naczynie
przykrywamy.
3.Jabłka myjemy, obieramy
i kroimy w ósemki. Na patelni
rozgrzewamy 1-2 łyżki sosu
z pieczenia kurczaka i wkładamy
jabł ka, skrapiamy sokiem
z cytryny, posypujemy cu krem
i roztartym ma jerankiem. Dusimy
pod przy kryciem, aż jabłka
zmiękną, ale się nie rozgotują.
Komentarze