Kurczak jest pyszny, taki soczysty i idealnie doprawiony! Posiada apetyczny bursztynowy kolor oraz delikatnie czosnkowy smak. Dodatkowo tak kusząco pachnie, że aż chce się sięgnąć po dokładkę.
2 godz.
Dla 4 osób
Składniki:
3-4 ćwiartki z kurczaka
Przyprawy:
2 łyżeczki przyprawy "Kurczak Bursztynowy" (płaskie)
2 łyżeczki przyprawy "Czosnek kolorowy" (płaskie)
1 łyżeczka soli (płaska; lub według smaku)
Dodatkowo:
1 marchewka
1 pietruszka
Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem kolorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego kurczaka.
Marchewkę z pietruszką obrać i pokroić w grubsze plasterki.
Mięso oraz warzywa umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
(Jak mamy więcej czasu, to na 2-3 godziny.)
Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 70-90 minut w 180 stopniach.
(Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek.)
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
Komentarze