Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem kolorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Kurczak jest pyszny, taki soczysty i idealnie doprawiony! Posiada apetyczny bursztynowy kolor oraz delikatnie czosnkowy smak. Dodatkowo tak kusząco pachnie, że aż chce się sięgnąć po dokładkę.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3-4 ćwiartki z kurczaka
    Przyprawy:
    2 łyżeczki przyprawy "Kurczak Bursztynowy" (płaskie)
    2 łyżeczki przyprawy "Czosnek kolorowy" (płaskie)
    1 łyżeczka soli (płaska; lub według smaku)
    Dodatkowo:
    1 marchewka
    1 pietruszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem kolorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego kurczaka.
    Marchewkę z pietruszką obrać i pokroić w grubsze plasterki.
    Mięso oraz warzywa umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
    (Jak mamy więcej czasu, to na 2-3 godziny.)
    Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 70-90 minut w 180 stopniach.
    (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek.)
    Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować