Te kulki serowe to jeszcze jeden domówkowy hit z sylwestrowego stołu. Ich złocista, chrupiąca panierka i słonawy, ciągnący się ser ze szpinakiem to niemalże definicja idealnej przekąski.
45 min
Składniki:
- 400 g sera żółtego o mocnym aromacie
- 200 g mrożonego szpinaku
- 4 łyżki śmietany 18%
- jajka
- bułka tarta
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kulki serowe ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy śmietanę i rozmrożony szpinak. Doprawiamy czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki. Do sera można dodać trochę bułki tartej, co ułatwi formowanie kulek. Odkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Po wyjęciu dwukrotnie obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju przez kilka sekund. Podczas smażenia obracamy je, aby panierka równomiernie się zarumieniła.
Komentarze