Kulki serowe

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Kulki serowe to słodki dodatek do umilenia nam wielu chwil.

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej,
    0,4 kg sera białego półtłustego,
    0,5 szkl.cukru,
    cukier waniliowy,
    4 żółtka,
    250 ml śmietany 22 lub 18%,
    łyżeczka sody,
    1,5 łyżki octu,
    szczypta soli,
    2 kostki smalcu,
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki Przystawki Przekąski Ser

Kulki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić 2 razy.
    Z mąki, cukru, cukru waniliowego, żółtek, soli, sody, octu i zmielonego sera zagnieść ciasto.
    Cisto wyrobić na aksamitną masę, następnie rozwałkować na grubość ok.1,5 cm.
    Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka.
    Smalec rozpuścić w garnku, a gdy będzie już rozgrzany smażyć kółka z dwóch stron na rumiany kolor.
    Usmażone kulki wykładać na papierowy ręcznik, by nadmiar tłuszczu miał gdzie się wchłonąć.
    Gdy kulki będą ostudzone posypać je cukrem pudrem.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować