Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotować, odcedzić, wycisnąć
2. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce jarzynowej.
3. Cebulę posiekać usmażyć razem z pieczarkami.
4.Pieczarki, cebulę wymieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem.
5.W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia.
6.Wbić żółtka, wsypać sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej , wsypać mąkę. Miksować w mikserze aż ciasto będzie odstawało od brzegów miski. Następnie miskę przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia
7. Przygotować okrągłą formę o średnicy 26cm, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno formy położyć placek .
8.Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć z miski na stolnicę. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na okrągłe placki. P
9..Na placek położyć farsz
10. Farsz przykryć drugim plackiem. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym białkiem, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Piec około 60 min.
Porady
Ciasto można rozwałkować na kształt prostokąta , położyć farsz i zwinąć całość jak roladę.
Komentarze