Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Kulebiak z kapustą to tradycja mojej babci. Na wigilię musiał być kulebiak podawany na ciepło.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    5 dkg drożdży
    1 łyżka oleju
    1 łyżka cukru
    2 żółtka
    1 łyżeczka soli

    Farsz:
    45 dkg kapusty kiszonej
    30 dkg pieczarek
    2 cebule
    2 łyżki masła
    sól.pieprz
    1 białko
    kminek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Kapusta kiszona Kulebiak

Kulebiak z kapustą kwaszoną i pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-145pwu4 1. Kapustę ugotować, odcedzić, wycisnąć
  • image-1v70yhy 2. Pieczarki umyć, zetrzeć na tartce jarzynowej.
  • image-1c2b9ep 3. Cebulę posiekać usmażyć razem z pieczarkami.
  • image-16n96ha 4. Pieczarki, cebulę wymieszać z kapustą, doprawić solą i pieprzem.
  • image-0swl2e4 5. W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia.
  • image-0qrr134 6. Wbić żółtka, wsypać sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej , wsypać mąkę. Miksować w mikserze aż ciasto będzie odstawało od brzegów miski. Następnie miskę przykryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia
  • image-1j9c3w9 7. Przygotować okrągłą formę o średnicy 26cm, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Na dno formy położyć placek .
  • image-0wg6tp4 8. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć z miski na stolnicę. Ciasto podzielić na pół, rozwałkować na okrągłe placki. P
  • image-0th7t9c 9. .Na placek położyć farsz
  • image-0ulij99 10. Farsz przykryć drugim plackiem. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym białkiem, posypać kminkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni . Piec około 60 min.

Porady

Ciasto można rozwałkować na kształt prostokąta , położyć farsz i zwinąć całość jak roladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-26qh9u8

To może cię zainteresować