Kulebiak z młodą kapustą,boczkiem i pieczarkami

4.51 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe z dużą ilością farszu pod pierzynką serową,pyszny na ciepło wspaniały na zimno.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto
    500 g mąki pszennej
    4 jajka
    20 g drożdży
    1 szklanka mleka
    1 łyżka masła
    cukier
    sól
    Farsz
    1 mała główka młodej kapusty
    300 g kapusty kiszonej
    500 g pieczarek
    300 g chudego wędzonego boczku
    1 cebula
    250 g sera żółtego
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Kulebiak z młodą kapustą,boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru połową ciepłego mleka i dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszaj i odstaw,aż zaczyn podwoi objętość.
    Do miski wsyp pozostałą ,dodaj trzy żółtka,jedno całe jajko,resztę mleka,szczyptę soli,sklarowane masło i wcześniej przygotowany zaczyn i mieszaj do uzyskania jednolitej masy,odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Kapusty drobno posiekaj wrzuć do garnka zalej wodą i każdą osobno ugotuj do miękkości,odcedź.
    Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej,lekko zeszklij,dodaj pokrojone pieczarki i duś przez 20 minut,boczek przesmaż osobno i dodaj do cebuli i pieczarek,następnie dodaj obie kapusty ,dopraw do smaku i duś jeszcze przez chwilkę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm okrągłą blaszkę dopieczenia 28 wyłóż papierem do pieczenia,ułóż rozwałkowane ciasto tak,aby jego brzegi wystawały na zewnątrz blaszki,włóż farsz do środka i przykryj wystającym ciastem na zewnątrz,wierzch posyp startym serem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować