Kulebiak z młodą kapustą,boczkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzyj z odrobiną cukru połową ciepłego mleka i dwoma łyżkami mąki,dokładnie wymieszaj i odstaw,aż zaczyn podwoi objętość.
Do miski wsyp pozostałą ,dodaj trzy żółtka,jedno całe jajko,resztę mleka,szczyptę soli,sklarowane masło i wcześniej przygotowany zaczyn i mieszaj do uzyskania jednolitej masy,odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Kapusty drobno posiekaj wrzuć do garnka zalej wodą i każdą osobno ugotuj do miękkości,odcedź.
Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzany olej,lekko zeszklij,dodaj pokrojone pieczarki i duś przez 20 minut,boczek przesmaż osobno i dodaj do cebuli i pieczarek,następnie dodaj obie kapusty ,dopraw do smaku i duś jeszcze przez chwilkę.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm okrągłą blaszkę dopieczenia 28 wyłóż papierem do pieczenia,ułóż rozwałkowane ciasto tak,aby jego brzegi wystawały na zewnątrz blaszki,włóż farsz do środka i przykryj wystającym ciastem na zewnątrz,wierzch posyp startym serem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 40 minut.
Komentarze