KRUPNIK Z LEŚNYMI GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzięki tej wersji zupy przekonałam się do jedzenia krupnika za którym wcześniej nie przepadałam.

  • 60 min

Składniki:

  • * 1,5 litra rosołu drobiowego
    * 1 saszetka kaszy perłowe
    * 3 duże ziemniaki
    * 3 średnie marchewki
    * 2 średnie pietruszki
    * garść suszonych grzybów,
    * szklanka śmietany 12%
    * 2 łyżki mąki pszennej
    * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    * vegeta do smaku
    * pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby wcześniej zalewamy wodą na ok.15-20 minut, po czy dodajemy łyżeczkę vegety i gotujemy w małej ilości wody do miękkości.
    Do gotującego się rosołu wlewamy ugotowane grzyby leśne razem z wywarem i zagotowujemy.
    Do gotującego wywaru wsypujemy saszetkę kaszy perłowej i gotujemy ok. 15 minut, po czym dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w pół księżyce - gotujemy do miękkości ok. 10 minut. W osobnej misce mieszamy śmietanę z dwoma łyżkami mąki tak aby nie było grudek, po czym zaprawiamy to gotującym wywarem by śmietana się nie zważyła, następnie tak zaprawioną śmietanę z mąką wlewamy do zupy i gotujemy ok.5 minut co jakiś czas mieszając.
    Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i doprawiamy do smaku pieprzem.
    Tak przygotowany krupnik nalewamy na talerz i pałaszujemy

Porady

Możemy wykorzystać marchewkę i pietruszkę wcześniej ugotowaną w rosole, ale wtedy dodajemy je na koniec gotowania-ja tak robię jest to praktyczniejsze i przynajmniej włoszczyzna z rosołu się nie marnuje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować