Pyszny i prosty krupnik, który dawno chodził mi po głowie, a powstał przy okazji robienia rosołu, na który miała ochotę moja rodzina. Polecam. Szybko i łatwo możemy mieć dwie zupki na raz :)
Składniki:
3 duże ćwiartki kurczaka
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu czarnego
1 pietruszka
2 łodygi selera naciowego
6 marchewek
1 por
200 g wątróbki drobiowej
200 g kuskusu
Sól do smaku
Krupnik z kuskusem i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ćwiartki umyć, oczyścić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać liść, ziele i pieprz. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie zszumować.
Pietruszkę i marchew obrać, umyć. Wrzucić do rosołu (marchew włożyłam w całości, pietruszkę przepołowioną). Łodygi selera umyć, przekroić na pół i wrzucić do zupy.
Oczyszczone wątróbki wrzucić także do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Na sam koniec wrzucić posiekany por, dosolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
Następnie marchew wyjąć, pokroić w kostkę. Wątróbkę również wyjąć i pokroić w kawałeczki. Do talerza wsypać po 2-3 łyżki surowej kaszy kuskus, wrzucić kawałki marchewki i wątróbki, zalać wrzącym rosołem i odczekać 3 minuty. Po tym czasie podawać.
Komentarze