Krupnik z kuskusem i wątróbką

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty krupnik, który dawno chodził mi po głowie, a powstał przy okazji robienia rosołu, na który miała ochotę moja rodzina. Polecam. Szybko i łatwo możemy mieć dwie zupki na raz :)

Składniki:


  • 3 duże ćwiartki kurczaka
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    6 ziaren pieprzu czarnego
    1 pietruszka
    2 łodygi selera naciowego
    6 marchewek
    1 por
    200 g wątróbki drobiowej
    200 g kuskusu
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krupnik Wątróbka

Krupnik z kuskusem i wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ćwiartki umyć, oczyścić i wrzucić do garnka. Zalać wodą, dodać liść, ziele i pieprz. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. W międzyczasie zszumować.

    Pietruszkę i marchew obrać, umyć. Wrzucić do rosołu (marchew włożyłam w całości, pietruszkę przepołowioną). Łodygi selera umyć, przekroić na pół i wrzucić do zupy.
    Oczyszczone wątróbki wrzucić także do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 20 minut na małym ogniu. Na sam koniec wrzucić posiekany por, dosolić do smaku i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.

    Następnie marchew wyjąć, pokroić w kostkę. Wątróbkę również wyjąć i pokroić w kawałeczki. Do talerza wsypać po 2-3 łyżki surowej kaszy kuskus, wrzucić kawałki marchewki i wątróbki, zalać wrzącym rosołem i odczekać 3 minuty. Po tym czasie podawać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować