KRUPNIK Z KASZĄ OWSIANĄ

4.5 (165 ocen)

  • 45 min

Wspaniała rozgrzewająca zupa

  • 45 min

Składniki:


  • 250g fileta z udźca kurczaka (udka pozbawione skóry i kości)
    100g kaszy owsianej
    100g marchewki (1 średnia)
    150g selera (ok. 1/4 dużego)
    70g korzenia pietruszki (1 średnia)
    50g pora
    300g ziemniaków (2 większe)
    ok. 2 litrów wody
    1 płaska łyżka oleju kokosowego rafinowanego (10g)
    4 kulki ziela angielskiego
    2 średnie liście laurowe
    1 łyżeczka majeranku
    1 średni ząbek czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    0,5 - 1 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z kaszą owsianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić drobno a mięso w paseczki. W większym garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać pora, liście laurowe i ziele angielskie. Przesmażyć ok 0,5 minuty często mieszając. Dodać mięso i smażyć aż mięso zmieni kolor na jaśniejszy. Dolać wody i wsypać kaszę owsianą. Całość zagotować, dodać majeranek i posiekany czosnek. Gotować ok. 15 - 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na najgrubszych oczkach tarki. Dodać do zupy wraz z pieprzem cytrynowym oraz natką pietruszki. Gotować całość do miękkości. Doprawić solą. W razie potrzeby dolać wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza owsiana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować