Młoda kapusta w wersji dania jednogarnkowego z kaszą owsianą , zdrową i pełną witamin. Dodatkowo soczyste pomidory , kiełbasa , cebula i zioła dopełniają smak całego dania.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
2 mięsiste pomidory
2 cebule
1 długie pętko cienkiej kiełbasy
1/2 pęczka posiekanego kopru
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
1 l. wywaru mięsnego lub rosołu
200g. kaszy owsianej ( 2 woreczki po 100g.)
1 łyżka naturalnej suszonej włoszczyzny w drobnych kawałkach ( przyprawa do rosołu)
sól , pieprz
2 łyżki masła
Młoda kapusta z kaszą owsianą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroić w kostkę , cebulę obrać posiekać drobno.
W garnku rozgrzać masło , przesmażyć składniki.
2.Kapustę poszatkować , pomidory pokroić w kostkę dodać go garnka wraz z koprem,natką pietruszki i suszoną włoszczyzną.
Dusić do zwiędnięcia kapusty co jakiś czas mieszając.
3.Do garnka wlać bulion oraz wsypać kaszę.
Dusić do momentu zmięknięcia kaszy.
W między czasie doprawić solą i pieprzem.
4.Danie podawać na ciepło samo lub ze świeżym pieczywem.
Komentarze