Kruchy placek winogronowy

0 (0 ocen)

Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki, 1 szklanka cukru pudru, 1 kostka masła, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, olejek śmietankowy, 3 szklanki ciemnych winogron, tłuszcz i kasza manna do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruchy placek winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka umieść w misie miksera, a żółtka w szklance. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do nie żółtka, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i pokrojone na drobne kawałki masło. Zagnieć z tych składników ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olejek śmietankowy i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto. Uformuj z niego 2 kule. Każdą z nich owiń folią spożywczą. Jedną na godzinę włóż do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną blaszkę. Rozłóż na cieście umyte kulki winogronowe. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do niej cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj, aby powstała gęsta masa. Przykryj nią równomiernie owoce. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, zetrzyj je na tarce z dużymi otworami i posyp tymi wiórkami masę. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piecz około 35 - 40 minut.

Porady

Ciasto możesz ozdobić bitą śmietaną lub polać białą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować