Kruchy placek winogronowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka umieść w misie miksera, a żółtka w szklance. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj do nie żółtka, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i pokrojone na drobne kawałki masło. Zagnieć z tych składników ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olejek śmietankowy i jeszcze przez chwilę wyrabiaj ciasto. Uformuj z niego 2 kule. Każdą z nich owiń folią spożywczą. Jedną na godzinę włóż do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszą manną blaszkę. Rozłóż na cieście umyte kulki winogronowe. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do niej cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj, aby powstała gęsta masa. Przykryj nią równomiernie owoce. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, zetrzyj je na tarce z dużymi otworami i posyp tymi wiórkami masę. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika do 210 stopni i piecz około 35 - 40 minut.
Porady
Ciasto możesz ozdobić bitą śmietaną lub polać białą czekoladą.
Komentarze