Placek kruchy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.
2.Kruszonka:
Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, włożyć na parę minut do zamrażalnika.
3.Schłodzone ciasto należy skubać po kawałku wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4.Ciasto posmarować dżemem i posypać po wierzchu kruszonką, skubiąc po kawałku jak ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut.
Porady
Jeśli ciasto będzie mocno schłodzone, to zamiast skubać po kawałeczku, można zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
Komentarze