Placek kruchy z dżemem

4.49 (180 ocen)

  • 40 min

Proste składniki i łatwy do wykonania. Najlepszy, kiedy chcemy upiec coś dobrego z niczego.

  • 40 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kostka margaryny
    2/3 szklanki cukru
    2 jajka
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    1 1/2 słoika dowolnego dżemu
    Na kruszonkę:
    1 szklanka mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    5 łyżek masła
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Przetwory Dżemy

Placek kruchy z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i resztę składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.
  • 2. Kruszonka:
    Składniki na kruszonkę dokładnie zagnieść, włożyć na parę minut do zamrażalnika.
  • Ciasto należy skubać po kawałku wprost na blachę 3. Schłodzone ciasto należy skubać po kawałku wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Ciasto posmarować dżemem i posypać kruszonką 4. Ciasto posmarować dżemem i posypać po wierzchu kruszonką, skubiąc po kawałku jak ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 45 minut.

Porady

Jeśli ciasto będzie mocno schłodzone, to zamiast skubać po kawałeczku, można zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować