Kruche ciasto z rabarbarem i pianką

0 (0 ocen)

Kruche ciasto, delikatna pianka oraz rabarbar- idealne połączenie.

Składniki:

  • Ciasto: forma kwadratowa o boku 24 cm
    2 ½ szklanki mąki
    250 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Jedna część mniejsza od drugiej. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na grubych oczkach po całej formie, wyrównujemy delikatnie widelcem i lekko dociskamy. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni. Wystudzić.

    Pianka:
    5 białek
    szklanka cukru pudru
    2 opakowania budyniu malinowego z cukrem
    3 łyżki cukru
    pół szklanki oleju

    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder i zwykły cukier i ciągle miksując dosypujemy budynie. Na koniec bardzo powoli wlewamy olej i ponownie miksujemy. Piankę umieszczamy na podpieczonym, wystudzonym spodzie, wyrównujemy.

    Ponadto:
    500 g rabarbaru

    Rabarbar obieramy i kroimy w małą kostkę, układamy na piance. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z rabarbarem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować