Kruche ciasto, delikatna pianka oraz rabarbar- idealne połączenie.
Składniki:
Ciasto: forma kwadratowa o boku 24 cm
2 ½ szklanki mąki
250 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części. Jedna część mniejsza od drugiej. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na grubych oczkach po całej formie, wyrównujemy delikatnie widelcem i lekko dociskamy. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni. Wystudzić.
Pianka:
5 białek
szklanka cukru pudru
2 opakowania budyniu malinowego z cukrem
3 łyżki cukru
pół szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier puder i zwykły cukier i ciągle miksując dosypujemy budynie. Na koniec bardzo powoli wlewamy olej i ponownie miksujemy. Piankę umieszczamy na podpieczonym, wystudzonym spodzie, wyrównujemy.
Ponadto:
500 g rabarbaru
Rabarbar obieramy i kroimy w małą kostkę, układamy na piance. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Komentarze