Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką

  • wyświetlono: 1908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką

  • 100min

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

250 g schłodzonej margaryny

6 żółtek

3-4 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

40 g zmielonych herbatników


Pianka:

3/4 szklanki cukru

6 białek

1 opakowanie kisielu malinowego

2 krople aromatu waniliowego


Nadzienie:

750 g rabarbaru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką

  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką1. Ciasto: Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na około 2 cm kawałki.
    Pianka: Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

    Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Pozostałą część ciasta do zamrażarki. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem waniliowym. Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkruszyć w palcach. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 55 minut.
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką2. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką3. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką4. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką5. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką6. .
  • Ciasto Kruche Z Rabarbarem I Pianką7. .

Porady

Smak ciasta można wzbogacić dodając do rabarbaru cynamon. Zamiast margaryny można użyć masła. Można śmiało do pianki dodać nie 3/4 szklanki cukru a całą szklankę. Jeśli nie lubisz czerwonego kisielu użyj cytrynowy, też wyjdzie Ci smacznie. Rabarbaru oczywiście możesz użyć więcej, myślę, że tak do 800g. Ciasto na blaszkę o wymiarach 25x35cm, jeśli nie masz papieru do pieczenia posmaruj ją masłem i oprósz mąką. Piekłam na funkcji góra - dół na najniższym poziomie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiciasto kruche z rabarbarem i pianką

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto rabarbarowe z pianką

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto z rabarbarem i pianką

Kolejna odsłona rabarbaru...tym...

image-209bhx0

Dodane przez: Primavera77

Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską

Zachciało mi się borówek i kruchego...

ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

To połączenie kruchego ciasta z...

Rabarbarowe z budyniem

Dodane przez: danusia19671

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Pyszne ciasto kruche z rabarbarem....

kruche ciasto z malinami i budyniowa pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruchy spód i lekka budyniowa pianka...

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Tego prostego, pysznego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE