Kruche ciasto z nadzieniem z masy kajmakowej, ziaren słonecznika i dyni oraz rodzynek. Bakaliowiec w innej odsłonie. Ciasto pokrojone na zgrabne kawałki można podać jako batony.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
250 g miękkiego masła lub margaryny
2 jajka
4 łyżki cukru
1 fiolka aromatu cytrynowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
400 g słonecznika łuskanego
150 g łuskanych pestek dyni
250 g rodzynek
400 g masy krówkowej o smaku tradycyjnym (kajmak)
2 jajka
1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym - bez cukru (na 1/2 L mleka)
Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na nadzienie słonecznik, pestki dyni i rodzynki zalać wrzątkiem. Odłożyć na kilka min, następnie odcedzić. Dodać kajmak, jajka i proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać.
2.Składniki ciasta zagnieść. Masą wylepić dno i boki formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 min (200 st. C).
3.Następnie ciasto wyjąć z piekarnika. Na wierz wyłożyć przygotowane nadzienie.
Komentarze