Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami

4.5 (176 ocen)

Kruche ciasto z nadzieniem z masy kajmakowej, ziaren słonecznika i dyni oraz rodzynek. Bakaliowiec w innej odsłonie. Ciasto pokrojone na zgrabne kawałki można podać jako batony.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g miękkiego masła lub margaryny
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    1 fiolka aromatu cytrynowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    400 g słonecznika łuskanego
    150 g łuskanych pestek dyni
    250 g rodzynek
    400 g masy krówkowej o smaku tradycyjnym (kajmak)
    2 jajka
    1 opakowanie budyniu o smaku karmelowym - bez cukru (na 1/2 L mleka)
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami 1. Na nadzienie słonecznik, pestki dyni i rodzynki zalać wrzątkiem. Odłożyć na kilka min, następnie odcedzić. Dodać kajmak, jajka i proszek budyniowy. Całość dokładnie wymieszać.
  • Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami 2. Składniki ciasta zagnieść. Masą wylepić dno i boki formy (24 x 39) wyścielonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 min (200 st. C).
  • Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami 3. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika. Na wierz wyłożyć przygotowane nadzienie.
  • Kruche z kajmakiem, ziarnami i rodzynkami 4. Piec jeszcze około 40 min (200 st. C).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować