Kruche ślimaczki z marmoladą

4.99 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Przygotowując kruche ślimaczki, ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane, ponieważ im więcej warstw tym ciasteczka są jeszcze smaczniejsze :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
    kostka masła
    4-5 łyżek śmietany
    3 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 jajko do smarowania
    cukier do posypania
    20 dag marmolady
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Marmolady

Kruche ślimaczki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0u8o47d 1. Mąkę przesiej na stolnice, dodaj masło, cukier i posiekaj na małe kawałki. Dodaj żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Wyrób jednolite ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
  • image-1k0g3op 2. Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o grubości od 3 do 5 mm. Posmarujemy ciasto równomiernie marmoladą, następnie zwiń w rulon i odkrawaj ciasteczka o grubości 2-3 cm.

    Gotowe ciasteczka posmaruj roztrzepanym jajem, posyp cukrem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 170C na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż będą rumiane. ( przez ok 25 min)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować