Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną i masą krówkową

  • wyświetlono: 237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne półfrancuskie rurki z pysznym i puszystym śmietankowym kremem. Idealne na świąteczny stół czy podwieczorek z filiżanką ulubionej kawy. Bardzo polecam.

bgg (Kopiowanie)
  • 50 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 jajka
25 dag masła lub margaryny
50 dag mąki tortowej
1 szklanka śmietany 18 %

Na krem:
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
400 ml zimnego mleka
2 zagęstniki śmietan-fix
20 dag masy krówkowej o smaku advokata

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną i masą krówkową

  • Ciasto:1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Rurki:2. Formowanie rurek: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wycinamy długie paski, o szerokości około 2 cm, nawijamy na metalowe foremki do pieczenia rurek. Foremki można posmarować za pomocą pędzelka olejem, ja nie smarowałam, ciasteczka ładnie zdejmowały się z foremek. Następnie ciasto zawijamy na foremki.
  • Do pieczenia:3. Do pieczenia: Tak wykonane rurki układamy na niczym nie wyłożonych blaszkach.
  • Pieczenie i studzenie:4. Pieczenie i studzenie: Rurki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia się. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
  • Krem:5. Krem: Do zimnego mleka wsypujemy ,,Śnieżki'' miksujemy, aż będą puszyste, wsypujemy zagęstniki, miksujemy, dodajemy masę krówkową i miksujemy.
  • Napełnianie rurek:6. Napełnianie rurek: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy rurki.
  • Podajemy:7. Podanie: Podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Z przepisu wychodzi około 50 sztuk rurek.
Zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można użyć kremówki 30 %.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciastkabita śmietanaDeserna słodkociasteczkamasa krówkowaWielkanocna WielkanocrurkiPoczęstunekrurki z krememRurki z bitą śmietanąpółfrancuskie rurkidomowe rurki

Komentarze

Podobne przepisy

b

Dodane przez: KuchniaPoli

Kruche babeczki z bitą śmietaną i malinami

Kruche babeczki z bitą śmietaną...

Wafle z masą krówkową

Dodane przez: beciiaaa

Wafle z masą krówkową

Szybki, prosty i smaczny deser....

rurki z bita śmietana

Dodane przez: weronika.dawidowicz

Rurki z bita śmietana

chrupkość ciasta i delikatność...

Ptysie z bitą śmietaną

Dodane przez: Bożena1960

Ptysie z bitą śmietaną

Dzisiaj pierwszy raz przygotowałam...

Szyszki

Dodane przez: seline

Ciastka szyszki z czekoladą i masą krówkową

Zrobilam na Swieta po raz pierwszy...

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

Dodane przez: ewaeu

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

Lekki tort ze skromna dekoracją...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE