Kruche rogaliczki z suszoną śliwka,czekoladą i skórka cytrynową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Domowe kruche rogaliki to jest to, zapraszam:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g mąki
    100 g cukru pudru
    220 g masła
    3 żółtka
    50 g śmietany 12%
    Nadzienie:
    200 g suszonych śliwek
    3 torebki herbaty z czerwonokrzewu+ 300 ml wrzątku
    1/2 tabliczki czekolady
    50 g skórki z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Do kawy Rogale Ciastka Rogaliki

Kruche rogaliczki z suszoną śliwka,czekoladą i skórka cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Herbatę zalać wrzątkiem,po 3 minutach wyjąć torebki i wrzucić śliwki. Moczyć 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia postawić na ogień i na małym ogniu gotować do miękkości i odparowania większości herbaty. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładko. Dodać posiekaną czekoladę oraz skórkę cytrynowa kandyzowaną. Wymieszać,odstawić na bok.
  • 2. Ciasto:
    Do miski przełożyć mąkę. Dodać cukier i wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem lub siekaczką. Dodać żółtka,śmietanę i zagnieść na gładkie,jednolite ciasto.Owinąć w folię i schłodzić przez godzinę.
  • 3. Po wyjęciu ciasta z lodówki,podzielić je na 4 części i każda rozwałkować na cienki okrągły płat. Każdy płat pokroić na 4 trójkąty,a każdy trójkąt jeszcze na pół. Nakładać nadzienie od strony szerszego końca i zwijać od najszerszego do najwęższego miejsca. Formować rogaliczek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w 180 st około 20 minut. Ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować