500 g mąki
100 g cukru pudru
220 g masła
3 żółtka
50 g śmietany 12%
Nadzienie:
200 g suszonych śliwek
3 torebki herbaty z czerwonokrzewu+ 300 ml wrzątku
1/2 tabliczki czekolady
50 g skórki z cytryny
Kruche rogaliczki z suszoną śliwka,czekoladą i skórka cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Herbatę zalać wrzątkiem,po 3 minutach wyjąć torebki i wrzucić śliwki. Moczyć 3-4 godziny, a najlepiej całą noc. Kolejnego dnia postawić na ogień i na małym ogniu gotować do miękkości i odparowania większości herbaty. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładko. Dodać posiekaną czekoladę oraz skórkę cytrynowa kandyzowaną. Wymieszać,odstawić na bok.
2.Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę. Dodać cukier i wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem lub siekaczką. Dodać żółtka,śmietanę i zagnieść na gładkie,jednolite ciasto.Owinąć w folię i schłodzić przez godzinę.
3.Po wyjęciu ciasta z lodówki,podzielić je na 4 części i każda rozwałkować na cienki okrągły płat. Każdy płat pokroić na 4 trójkąty,a każdy trójkąt jeszcze na pół. Nakładać nadzienie od strony szerszego końca i zwijać od najszerszego do najwęższego miejsca. Formować rogaliczek i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 st około 20 minut. Ostudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze