Kruche orzeszki

4.5 (187 ocen)

Orzeszki są tak pyszne i urocze, ze trudno poprzestać na jednym.

Składniki:

  • ciasto:
    40 dag mąki pszennej
    10 dag mąki ziemniaczanej
    10 dag cukru pudru
    25 dag masła
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    nadzienie:
    10 dag pierniczków
    3 łyżki mleka
    20 dag orzechów
    5 dag mlecznej czekolady
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-27l8xh9 1. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać jajka i zimne masło, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
    Po upływie około 30 minut ciasto wyjąc z lodówki i uformować z niego malutkie kuleczki. Maszynkę do wypiekania orzeszków rozgrzać i smażyć kolejno łupinki na złoty kolor u mnie trwało to około 3 minut.
    Gdy kuleczka jest zbyt duża to ciasto rozlewa się na boki tworząc dookoła łupinki obrączkę i właśnie ten naddatek delikatnie obłamać jeszcze z ciepłych łupinek.
  • kruche orzeszki 2. Pierniczki połamać i zalać gorącym mlekiem, odstawić do całkowitego wsiąknięcia mleka, orzechy zmiksować przy pomocy blendera do zmiksowanych orzechów dodać namoczone pierniczki i jeszcze raz wszystko zmiksować do momentu powstania jednolitej pasty.

    Czekoladę rozpuścić nad parą i dodać do niej pastę orzechowo-piernikową, wymieszać, następnie dodać szczyptę soli i alkohol.
  • image-1quan6d 3. Łupinki orzechów nadziewać przygotowanym nadzieniem i sklejać po dwie łupinki, przygotowane orzeszki odstawić na kilka godzin do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować