Orzeszki

4.5 (197 ocen)

  • 4 godz.

Smak dzieciństwa

  • 4 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka margaryny(250 g)
    2 jajka
    2 żółtka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa do orzeszków:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szklanki cukru cukru
    2 łyżki kakao
    2 szklanki mleka w proszku.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób nakładania ciasta 1. Z podanych składników na ciasto wszystko razem wyrobić na gładka masę i schłodzić około 2 godzin.Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości dużego palca :) i piec na złoty kolor w specjalnej formie do wypieku orzeszków.Gotowe skorupki nadziewamy masą
    Wykonanie masy do orzeszków:mleko,margarynę,cukier,kakao rozpuścić dodać do tego mleko w proszku.Mleko w proszku wsypujemy stopniowo aby nie powstały grudki.Gotową masę odstawiamy na około 30 minut i po tym czasie na każdą upieczona skorupkę nakładamy masę i sklejamy orzeszka
  • Ciasto w formie 2. Ciasto w formie
  • Upieczone skorupki do orzeszków 3. Upieczone skorupki
  • Gotowe do nadziewania 4. Gotowe do nadziewania
  • I można już się delektować :) 5. I można się delektować

Porady

Ja osobiście robię tak,że nie schładzam ciasta tylko wkładam je do rękawa cukierniczego i wyciskam bezpośrednio do foremki.Jak dla mnie szybciej się to robi ale to już każdy sam zdecyduje jaką wybrać metodę.Do masy dodaję też mielone orzechy włoskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować