orzeszki

4.5 (155 ocen)

Pyszne słodkości, którym nie można się oprzeć.

Składniki:

  • CIASTO NA ORZESZKI:
    - 4 szklanki mąki
    - 1 margaryna
    - 1 szklanka cukru
    - ¾ szklanki gęstej śmietany
    - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 1 łyżeczka proszku do
    pieczenia.
    KREM NA ORZESZKI:
    - 1 margaryna
    - ½ szklanki mleka słodkiego
    - 1 szklanka cukru
    - 2 szklanki mleka w proszku
    - 2 łyżeczki kakao.
    ORAZ:
    - ok. 2 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Desery Orzeszki

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • patelnię smarujemy olejem. 1. 1. Ciasto na orzeszki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na 1 godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie odrywamy z ciasta małe kuleczki. Patelnię do orzeszków rozgrzewamy na małym palniku gazowym. W wyznaczone miejsca nakładamy kawałki ciasta, górną część patelni smarujemy olejem.
  • gotowe połówki orzeszków. 2. Zamykamy i stawiamy na palniku gazowym i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia orzeszków. Orzeszki wykładamy na deskę i postępujemy tak samo do wyczerpania ciasta.
  • miksujemy masę na orzeszki. 3. 2. Krem na orzeszki: margarynę, mleko i cukier zagotowujemy i studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy miksując mleko w proszku i kakao.
  • zlepiamy orzeszki. 4. Masę nakładamy do jednej połówki orzeszka i zlepiamy z drugą połówką, usuwamy nadmiar masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować