Masa makowa wypełnia je po same brzegi, urzekają swoim wyglądem i prostotą, mogą śmiało konkurować z tradycyjnym makowcem :)
1 godz. 40 min
Składniki:
(24 sztuki):
Ciasto:
450 g mąki pszennej
250 g twardego, zimnego masła lub margaryny
skórka otarta z 1 cytryny
150 g cukru pudru
2 małe żółtka
3 łyżki zimnego mleka
Nadzienie:
ok. 1 kg masy makowej
1 słoiczek powideł śliwkowych
Kruche makowe babeczki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i masło pokrojone na kawałki wkładamy do miski, miksujemy na wysokich obrotach, aż do powstania kruszonki. Dodajemy skórkę cytrynową oraz cukier puder, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i mleko, miksujemy do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i formujemy na blacie kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę lub całą noc.
2.Schłodzone ciasto dzielimy na pół, obie części rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z pierwszej części wykrawamy 24 kółka np. za pomocą szklanki (średnica powinna być zbliżona do średnicy otworu w formie na babeczki), a z drugiej 24 gwiazdki, które umieścimy na wierzchu każdej babeczki. Otwory w formie delikatnie smarujemy tłuszczem. Każdy otwór w formie "wyklejamy" kółkami z ciasta. Do każdej babeczki nakładamy 1 łyżkę masy makowej i 1 łyżeczkę powideł. Na każdej babeczce umieszczamy gwiazdkę.
3.Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 min (aż będą złociste :)).
Babeczki doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :)
Smacznego! :)
Porady
Zamiast formy do muffinek można użyć tradycyjnych, pojedynczych foremek na kruche babeczki.
Komentarze