Kruche makowe babeczki z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Masa makowa wypełnia je po same brzegi, urzekają swoim wyglądem i prostotą, mogą śmiało konkurować z tradycyjnym makowcem :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (24 sztuki):
    Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    250 g twardego, zimnego masła lub margaryny
    skórka otarta z 1 cytryny
    150 g cukru pudru
    2 małe żółtka
    3 łyżki zimnego mleka
    Nadzienie:
    ok. 1 kg masy makowej
    1 słoiczek powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche makowe babeczki z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i masło pokrojone na kawałki wkładamy do miski, miksujemy na wysokich obrotach, aż do powstania kruszonki. Dodajemy skórkę cytrynową oraz cukier puder, nadal miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i mleko, miksujemy do połączenia składników. Wyjmujemy ciasto z misy i formujemy na blacie kulę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 1 godzinę lub całą noc.
  • 2. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, obie części rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z pierwszej części wykrawamy 24 kółka np. za pomocą szklanki (średnica powinna być zbliżona do średnicy otworu w formie na babeczki), a z drugiej 24 gwiazdki, które umieścimy na wierzchu każdej babeczki. Otwory w formie delikatnie smarujemy tłuszczem. Każdy otwór w formie "wyklejamy" kółkami z ciasta. Do każdej babeczki nakładamy 1 łyżkę masy makowej i 1 łyżeczkę powideł. Na każdej babeczce umieszczamy gwiazdkę.
  • 3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 15 min (aż będą złociste :)).
    Babeczki doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno :)
    Smacznego! :)

Porady

Zamiast formy do muffinek można użyć tradycyjnych, pojedynczych foremek na kruche babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować