Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

4.99 (165 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Ciasto piekłam razem z moimi córkami,aż miło było patrzeć jak się krzątają w kuchni.Po mimo swojej prostoty ciasto wyszło tak pyszne,że nie można mu się oprzeć.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego

    Kruszonka:
    10 dag cukru
    10 dag masła lub margaryny
    20 dag mąki tortowej

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania blaszki
    bułka tarta do posypania
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    około 50 dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.99 (165 ocen)

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 35 cm posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i lekko posypujemy bułką tartą.
  • 2. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.Następnie przekrawamy na pół i układamy dwie warstwy na cieście.
  • 3. Składniki kruszonki przekładamy do miski i opuszkami palców rozcieramy,aż powstaną małe grudki.Kruszonkę wykładamy na truskawki.
  • 4. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto studzimy w formie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować