Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto to smakuje wybornie, po upieczeniu szybko znika z talerza, jest bardzo kruche, a kwaskowatość malin przełamuje słodki smak deseru. Zamiast malin można dodać inne owoce, warto spróbować, polecam!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru

    Budyniowa pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier wanilinowy
    2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki oleju

    Ponadto:
    500 g malin (mogą być mrożone-nie rozmrażać)
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Składniki na ciasto zagnieść ,podzielić na 3 części, jedną część włożyć do zamrażarki, pozostałe dwie części włożyć do lodówki na 1 godzinę. Blaszkę o wymiarach 21x33 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować, przełożyć na blachę i podpiec ok. 15-20 minut.
    Pianka:
    Białka ubić z odrobiną soli, powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy, następnie wsypać proszek budyniowy i olej cały czas ubijając mikserem.
    Na podpieczony spód wlać pianę, układać maliny (otworkami do góry), lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto z zamrażarki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Porady

Ważna jest kolejność dodawania składników do pianki oraz ich stopniowe dodawanie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować