Malinowa chmurka

4.49 (172 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Malinowa chmurka to idealny deser na letnie popołudnie. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo malinowe stąd z pewnością jego nazwa Malinowa chmurka. Kruche ciasto, galaretka z dużą ilością malin i chrupiącą bezą to wspaniałe połączenie smaków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche

    Żółtka – 3 sztuki
    Cukier puder – 3 łyżki (30g)
    Proszek do pieczenia – pół łyżeczki
    Cukier wanilinowy – pół opakowania (8g)
    Mąka pszenna – 150 g
    Masło – 100 g

    Galaretka z malinami

    Maliny świeże lub mrożone – 600 g
    Malinowe galaretki – sztuki
    Wrząca woda – 3,5 szklanki
    Krem śmietanowy

    Śmietana kremówka 36%, schłodzona – 500 ml
    Serek mascarpone, schłodzony – 250 g
    Cukier puder – 3 łyżki
    Cukier waniliowy – pół opakowania

    Beza

    Białka, w temperaturze pokojowej – 3 sztuki
    Drobny cukier – 150 g
    Mąka ziemniaczana (skrobia) – 2 łyżeczki
    Płatki migdałowe – około 40 g
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Malinowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza
    Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć od bezy.

    Białka (w temperaturze pokojowej) umieścić w misie. Ubijać w mikserze na średnich obrotach, do otrzymania lekkiej piany. Dodać cukier waniliowy. Następnie stopniowo dodawać cukier po jednej łyżce, miksując przez kilka minut między kolejnymi partiami. Masa powinna być gęsta i błyszcząca, po roztarciu w palcach nie powinno być wyczuwalnych drobinek cukru. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

    Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Ubitą pianę rozsmarować na papierze. Oprószyć płatkami migdałów.

    Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140ºC przez co najmniej 1 godzinę. Beza powinna być chrupiąca i wypieczona, lekko popękana. Po tym czasie nie wyciągaj bezy, tylko pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Ciasto kruche
    Składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone. Na stolnicy, blacie lub w misce wymieszać wszystkie składniki, szybko zagnieść lub zmiksować robotem kuchennym do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując je odrobiną mąki. Przełożyć do blaszki o wymiarach 23×33 cm. Następnie uformować ciasto aby pokryło całą powierzchnię blaszki.

    Piec w temperaturze 190º C przez około 15 minut, aż do zezłocenia ciasta. Wyjąć, wystudzić.
  • 3. Galaretka
    Malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, następnie dodać maliny. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia galaretki. Na kruche ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę z owocami. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia galaretki.
  • 4. Krem śmietanowy
    Śmietanę kremówkę i serek mascarpone należy schłodzić przynajmniej przez 12 godzin. Następnie ubić na sztywno razem z cukrem waniliowym i cukrem.

    Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć krem śmietanowy na galaretkę, wyrównać. Następnie położyć wystudzoną bezę. Gotowe ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny w lodówce, najlepiej przez całą noc.

    Po schłodzeniu ciasto kroi się zdecydowanie łatwiej, beza nie kruszy się jak zaraz po upieczeniu.

    Polecam! Ciasto Malinowa chmurka smakuje doskonale!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować