Mini torcik z jagodą kamczacką oraz białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Mini torcik z jagodą kamczacką oraz białą czekoladą to świetna propozycja na przyjęcie. Słodkie ciasto oraz lekko kwaśne owoce doskonale równoważą smaki. Zachęcam do przygotowania deseru z jagodą kamczacką. Przede wszystkim dlatego, że owoce prócz walorów smakowych mają wiele witamin i właściwości leczniczych.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt

    Jajka – 4 sztuki
    Cukier – 1/4 szklanki
    Mąka pszenna tortowa – 3/4 szklanki
    Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    Olej roślinny – 1 łyżka

    Masa czekoladowa

    Biała czekolada – 300 g
    Mleko – 2 łyżki
    Kawałki biszkoptu

    Krem

    Śmietana kremówka 36% – 250 ml
    Cukier puder – 1 łyżka

    Dodatki

    Jagoda kamczacka – 1 szklanka
    Zaparzona herbata – 1/2 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Mini torcik z jagodą kamczacką oraz białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    W małej misce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier ciągle miksując. Na koniec dodać żółtka, olej i dalej miksować parę minut.

    Dodawać po jednej łyżce mieszankę mąki z proszkiem, za każdym razem delikatnie mieszając masę szpatułką. Należy nie mieszać zbyt długo, a tylko do połączenia składników, inaczej masa opadnie i biszkopt słabo wyrośnie.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię.

    Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z grzałką góra i dół (do suchego patyczka). Biszkopt wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu. Dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta wyciągnąć biszkopt z formy.

    Z wystudzonego biszkoptu wyciąć kółka za pomocą szklanki lub pucharków do lodów.
  • 2. Masa czekoladowa
    Kawałki biszkoptu, które pozostały po wyciętych kółkach, należy pokruszyć i rozłożyć na blaszkę. Podpiec przez kilka minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopnia, aż będą całe wysuszone.

    Białą czekoladę i 2 łyżki mleka podgrzewać, aż się rozpuści. Do wystudzonej masy dodać pokruszony biszkopt. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
  • 3. Krem
    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.

    Blaty torcika (kółka) nasączyć ponczem, przełożyć masą czekoladową. Następnie nałożyć ubitą śmietanę kremówkę. Dowolnie udekorować torcik jagodami na wierzchu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować